Biografer inför Bechdel-märkning

Gud, vad jag älskar goda nyheter! Här kommer dagens.

Fyra av landets storstadsbiografer (Bio Rio i Stockholm, Roy i Göteborg, Spegeln i Malmö och Röda Kvarn i Helsingborg) har tillsammans med WIFT (Women in Film and Television) och Rättviseförmedlingen tagit initiativ till en ny slags märkning för film: A-märkning. A-et står för Approved, och till en början kommer märkningen att användast på filmer som uppfyller kraven i Bechdel-testet.

För den som inte är bekant med testet, som har sitt ursprung i en seriestripp av Alison Bechdel, så har det tre enkla regler.

1. Filmen ska ha två (namngivna) kvinnliga karaktärer…
2. … som pratar med varandra…
3. … om något annat än män.

A-märkningen ska kort och gott fungera som konsumentupplysning. Det ska vara enkelt att se om kvinnor har någon form av plats i handlingen.

Man kan tycka att det här borde vara så otroligt enkelt, men filmbranchen har stora problem med att få ut Bechdel-godkända filmer, både i Sverige och internationellt. Just därför känns det här viktigt. Förhoppningsvis kan A-märkningen öppna folks ögon för hur snäv bild (det vill säga männens bild) filmer oftast ger av världen och dessutom skapa debatt.

Här kan ni se Feminist Frequencys beskrivning av Bechdel-testet, som också ger en mängd exempel på filmer som inte klarar det:

Jag har funderat lite över mina egna favoritfilmer, och det är rätt nedslående hur illa läget är. Tre av (Amelie från Montmartre, Stardust och Lost in Translation), men endast på grund av dialoger på några få sekunder. Sagan om Ringen är förmodligen så långt från en A-märkning som man kan komma. Klarar era favoritfilmer testet?

Nu hoppas jag bara att stora jätten SF också hakar på det här också.

3 kommentarer

Under Jämställdhet, Kultur

3 svar till “Biografer inför Bechdel-märkning

  1. Nej de flesta av mina favorit filmer gör inte det, men mina favorit tv-serier gör det. 🙂

    • Ja, tv-serier har ju oftast lite mer tid att utforska sina karaktärer! Fast det är nog ändå oväntat många som inte klarar testet där med. Funderar över min favorit Breaking bad. Det finns ett tillfälle som Marie och Skyler pratar om att Marie ska ha snattat. Men i övrigt är nog alla deras konversationer om deras makar eller någon annan man.

  2. Ping: Sanningen om Bechdel-testet och A-märkningen | Aktivarum

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s