”Hon kan mycket väl ha sagt nej” – om tjatsex och våldtäkt

”Hon kan mycket väl ha sagt nej, men även om det varit så blir det inte per automatik våldtäkt.”

Ju fler gånger jag läser den meningen, ju mer vill jag bara gråta, skrika eller slå någon. När till och med rättsväsendet anser att ett nej inte räcker för att slippa ha ofrivilligt sex med något så har världen verkligen slagit slint.

Det handlar alltså om den 15-åriga flicka i Stockholm som blivit gruppvåldtagen av sex pojkar på en fest. Domaren Sven Jönson citeras vidare i Aftonbladet och förklarar att så kallat ”tjatsex” inte klassas som våldtäkt (mina åsikter om just tjatsex kan läsas här). ”De samlag som ägt rum kan mycket väl ha skett mot hennes uttryckliga vilja men om det inte varit utnyttjande av ett hjälplöst tillstånd är det inte våldtäkt”, säger han.

Nu har lagen ändrats så att benämningen av våldtäkt inte längre kräver att offret är hjälplöst. Det räcker att hen befinner sig i en ”mycket utsatt situation”. Men eftersom att händelsen utspelade sig innan lagändringen så frias nu alla anklagade.

Utdrag ur domenUtdrag ur domen.

Men jag får ändå inte ihop det. Hur kan man säga att en femtonåring som blir inlåst och fråntagen sina kläder och sin telefon inte är hjälplös? Åklagaren förklarar att flickan kände dödsfruktan och inte vågade göra motstånd eller ropa på hjälp av rädsla för att förövarna skulle göra henne ännu mer illa. Hur kan det inte anses som en vettig reaktion? Hur kan någon inte ha en så pass fungerande moralisk kompass att man bortfärdar händelsen som tjatsex? Hon sa nej! Hon sa aldrig aldrig ja. Hon försökte ta på sig sina kläder och gå därifrån, men blev hindrad.

Jag vet inte vad som gör mig mest mörkrädd. Domaren, hur lagarna tolkas eller hur de är skrivna. Jag vet bara att det här är så jävla fel, och att alla med någon form av hjärna borde förstå det.

Ett nej är ett nej. Alltid ett nej. Och det borde – eller nej, SKA – räcka så.

Annonser

9 kommentarer

Filed under Sex

9 responses to “”Hon kan mycket väl ha sagt nej” – om tjatsex och våldtäkt

 1. Ylva

  Det är verkligen helt galet! Tycker inte ens det skall behövas ett nej. Säger man INTE ja så ÄR det nej.

 2. Gia

  Håller helt med Ylva, borde vara allas ansvar att försäkra sig om ett samtycke.

 3. Blir så jävla jävla arg. Hon VAR hjälplös, hur illa ska det vara innan det räknas som ett hjälplöst tillstånd annars? Plus att det är helt efterblivet att man ens ska behöva vara i ett hjälplöst tillstånd, räcker med att ena personen inte vill så är det en våldtäkt.

 4. sara

  Jag ifrågasätter starkt uttrycket tjatsex och även båda definitionerna av hjälplöshet och undrar VARFÖR VARFÖR VARFÖR det bara är vid sexuella brott som man applicerar de här tänkesätten????? Om knarkar-Micke på torget i den förort jag bor i går in på apoteket och ägnar tjugo minuter åt att hota och tjata på kassörskan samtidigt som han viftar med säg en revolver och hon till slut faller till föga och ger honom både dagskassan samt alla narkotiska preparat hon kan hitta kan vi rubricera det som tjatrån då?

  • Ja, tjatsex är obehagligt och vidrigt, och att ett sånt uttryck används i en domstol får mig att vilja gråta.

   Bra exempel. Förstår inte tankegångarna där alls. Samma med argumentet att tjejer ibland inte sagt något eller ropat på hjälp. Jobbar man i butik får man uttryckligen lära sig att INTE larma eller ropa på hjälp förrän brottet är över, pga risk för att gärningsmannen skadar någon. Men vid våldtäkt så ska man skrika och göra liv om sig, annars kanske man ville innerst inne(?!).

 5. Pingback: Våldtäkten i Tensta och vikten av källkritik - Ninjakossan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s